zaterdag 2 februari 2019

Skills Heroes 2019

Zaterdag 2 februari: 7:30 had ik afgesproken met collega Dianne en leerling Y op Amsterdam CS.
Na een koffie en frappucino gingen we richting Arnhem voor de kwalificatieronde van de Skills Heroes. 

Skills Heroes zijn wedstrijden tussen mbo-scholieren van heel Nederland. Onze leerling van de opleiding Verzorgende IG moet om 11:00. haar eerste casus is een gesprek met "haar" leerling die als standaard tekst "ja maar....." heeft. Y moet de leerling, die ouder en eigenwijs is, aanspreken op slordig werken en een verkeerde beroepshouding. De leerling wordt door een actrice gespeeld en het geheel is erg spannend. 

Y zit met rode wangen klaar in haar schortjasje. Wij mogen straks kijken bij de uitvoering.

We worden opgehaald, Y voert een goed gesprek, blijft rustig en kalm. "Haar" leerling komt uit de defensieve modus en ontspant. Ze komen samen tot oplossingen. Echt zo leuk om te zien.
Na het schrijven van haar reflectieverslag komt Y met een glimlach terug. Ze is tevreden met de tips en tops die ze kreeg van de jury.

Na de lunch is de volgende casus aan de beurt, deze is lastiger. Een dame met een delier rustig krijgen, haar "natte" nachtpon verschonen en het bed verschonen terwijl de dame zit te kermen.
Het lukt Y om de dame kalmer te krijgen, om te kleden en het bed te verschonen maar Y zegt zelf achteraf dat het beter had gekund.

Ondertussen is mijn collega Judith met haar leerling Verpleegkunde aangekomen in Arnhem, samen met de runner-up en vriend. Ook Peter, coordinator van de Skills Heroes bij ROC Top, voegt zich bij ons. We wisselen ervaringen uit, Y krijgt bloemen van Peter en we wensen hen succes.

Als we bijna in Amsterdam zijn, krijgen we een mail van de organisatie waarin bekend wordt gemaakt wie dagwinnaar is. Helaas is onze leerling dat niet maar voor ons is zij een TOPper!